<

Pulau Pangkor

Pangkor, dengan gabungan menawan perkampungan nelayan dan resort, adalah destinasi percutian yang menarik dan selesa. Ia menyajikan pengunjung dengan peluang yang jarang diperolehi untuk mendekati kehidupan nelayan dan memerhati cara hidup mereka dan juga sekadar menikmati pantai yang halus dan kemudahan resort.

Nelayan tinggal di penempatan yang bertaburan di sebelah timur, menghadap pekan Lumut dan Teluk Batik. Pelawat berpeluang untuk melihat sebahagian daripada mereka semasa 40 minit perjalanan feri dari Lumut ketika berhenti di petempatan utama Sungai Pinang Kecil dan Sungai Pinang Besar sebelum mendarat di pekan Pangkor.

Dua kawasan pantai yang terkenal iaitu Pasir Bogak dan Teluk Nipah menawarkan kepada peminat aktiviti laut seperti aktiviti menyelam, luncur angin dan memancing. Walaupun Pasir Bogak agak maju, Teluk Nipah masih lagi mengekalkan suasana kampung. Teluk Ketapang atau Teluk Penyu masih menerima kehadiran penyu untuk singgah bertelur. Beberapa resort di pulau itu juga mempunyai padang golf yang sangat baik di kawasan mereka.
Papar Peta