<

Taman Negeri Gunung Stong

Taman Negeri Gunung Stong (GSSP) ialah sebuah kawasan berhutan, keseluruhan keluasan ialah 21,950 hektar dengan beberapa puncak gunung yang terkenal. Kawasan ini sungguh indah dengan air terjun tertinggi di Malaysia, Air Terjun Jelawang setinggi tiga tingkat.

Lanskap yang berceranggah di GSSP ini menawarkan banyak pengembaraan yang mengujakan untuk sesiapa yang sukakan alam semula jadi dan aktiviti luar. GSSP bukan sahaja mempunyai nilai ekopelancongan tetapi ia juga menjadi kawasan pemuliharaan yang kaya dengan kepelbagaian flora dan fauna.

Haiwan seperti gajah Asia, seladang, kuang, harimau Malaya, kambing gurun dan tapir terkenal kerana mudah kelihatan merayau di taman ini. Dengan bantuan daripada pemandu trek yang layak serta berpengetahuan, penjelajahan anda di GSSP akan lebih bermakna kerana aspek menarik mengenai keplebagaian bio kawasan ini lebih terserlah.

Pelindung Batuan Bogo, yang terbentuk seperti gua, sebuah tempat berehat dalam perjalanan ke Gunung Stong, memakan masa empat jam ke sini berjalan kaki. Sementara itu, Gunung Ayam, puncak tertinggi di kawasan ini setinggi 1,504m, ialah tempat yang ideal untuk melihat matahari terbit dan terbenam.

Tapak perkhemahan tersedia untuk bermalam. Lawati gua batu kapur berusia 225 juta tahun yang menakjubkan di Dabong yang menghunikan beberapa spesis kelawar dan flora yang jarang ditemui, termasuk spesis pohon herba yang hampir pupus.
Papar Peta